OPREMA PADALCA

Oprema padalca
V času šolanja vam bo vso potrebno obvezno opremo posodil naš klub (kasneje vam bomo pomagali in svetovali tudi pri nakupu lastnega padala in opreme), vam jo pa vseeno želimo na kratko predstaviti tudi na naših straneh.

Kombinezon ali oblačila
Za skakanje lahko uporabljamo na začetku trenerko ali druga športna oblačila, kasneje pa si kupimo poseben padalski kombinezon (obstajajo različni glede na padalske discipline). Njihov namen je zaščititi telo, roke in noge.

Čevlji
Uporabni so vsi sodobni copati in čevlji, ki imajo zaščitene gležnje. Vezalke oziroma čevlji pa morajo biti hkrati takšni, da ne pride do zatikanja vrvic.

Čelada
Učenci uporabljajo zaščitno čelado (trdo) na kateri je pritrjen sprejemnik. Izkušeni in športni padalci pa uporabljajo usnjene čelade. Izbor je odvisen tudi od same padalske discipline. V likovnih, figurativnih in skupinskih skokih se uporablja trda čelada.
Namen čelade je zaščititi glavo pri odpiranju padala, pri morebitnih zasilnih pristankih letala in izrednih pristankih s padalom.

Rokavice
Padalci si ne moremo zamisliti skokov brez rokavic.

  • Na eni strani služijo kot zaščita pred mrazom,
  • na drugi strani pa kot zaščita pred morebitnimi »čudnimi« pristanki s padalom.

Na voljo so debelejše in windstopper rokavice za hladnejše dni kot tudi tanjše za skoke v toplejših mesecih.

Padalska očala
Padalska očala služijo kot zaščita oči v prostem padanju. Hitrosti v prostem padanju so namreč velike in brez očal bi lahko prišlo tudi do trajne okvare očit.
Poznamo povsem transparentna očala, takšna z zatemnjenimi stekli,…

Višinomer
Spada med obvezno opremo vsakega padalca. Služi nam za kontroliranje višine.
Poznamo tako mehanske kot digitalne, a v večini se uporabljajo prvi. Skale na višinomeru so lahko v metrih ail v čevljih. Za nočne skoke pa se uporablja poseben višinomer s flourescentno osvetlitvijo številčnice.

Pro track computer in ostale napravice za opozorilo in kontrolo višine
Gre za elektronske napravice, ki jih vstavimo v čelado in nas na določeni višini opozori s piskom. Pred skokom nastavimo želeno višino opozorila.